DSpace О системе DSpace
 

DSpace - репозиторий ХГУ НУА >
Автореферати дисертацій >
Автореферати дисертацій >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nua.kharkov.ua:8080/jspui/handle/123456789/2143

Название: Системно-кодова концепція взаємодії суспільства та освіти
Авторы: Нечитайло, Ирина Сергеевна
Ключевые слова: габітус
курикулюм
неявна педагогіка
освітній дискурс
освітня практика
освітній простір
curriculum
habitus
implicit pedagogy
educational discourse
educational practice
educational space
Дата публикации: 2017
Библиографическое описание: Нечітайло І.С. Системно-кодова концепція взаємодії суспільства та освіти: автореф. дис. ... док. соціол. наук : 22.00.04. – Київ, 2017. – 42 с.
Краткий осмотр (реферат): Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора соціологічних наук за спеціальністю 22.00.04 – спеціальні та галузеві соціології. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Міністерство освіти і науки України, Київ, 2017. Дисертацію присвячено концептуалізації взаємодії суспільства та освіти, розробці узагальнюючої концепції взаємної змінності, взаємного впливу суспільства та освіти, яка на основі мікро-макросинтезу розкриває та пояснює відносно стійкі взаємозв’язки, завдяки яким забезпечується функціонування освіти в умовах нерівноважності та високої динаміки сучасного соціуму. Пояснення здійснюється через: 1) розкриття сутності освіти як особливої соціальної практики, що продукує певні габітуси; практика є формою реалізації інституту освіти, від якої залежить його функціонування; 2) визначення та обґрунтування ролі кодів як мікрорівневих латентних складових соціальної (взаємо)дії, які в залежності від ступеня своєї складності створюють основу для певного когнітивного стилю та певного локусу контролю, а разом із тим − габітусу певного типу. Отже, функціонування освіти у сучасному суспільстві передбачає її здатність підтримувати самоорганізаційний соціальний порядок, що стає можливим завдяки тому, що освіта практикує спеціальні засоби впливу на коди, а через це − на формування габітусів, яких потребує порядок самоорганізації. 37 Здійснено часткову верифікацію системно-кодової концепції шляхом емпіричної перевірки ключових дедуктивно-гіпотетичних побудов. Конкретизовані пропозиції щодо розробки ефективних за сучасних умов освітніх технологій.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nua.kharkov.ua:8080/jspui/handle/123456789/2143
Располагается в коллекциях:Автореферати дисертацій

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
avtoref_nechitaylo (02.02.18).pdf842,71 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь